Chirurgovia v Ružomberku využívajú pri operáciách robotický systém

16.06.2023 Ružomberok

Ružomberok 16. júna (TASR) - Chirurgovia v Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN) v Ružomberku po novom pri operáciách využívajú robotický systém. Pre pacientov to znamená znížené krvácanie, zmiernenie bolesti, minimalizované riziko infekcie a rýchlejšiu rehabilitáciu po operácii. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVN Nikola Bystričanová.

"Roboticky asistované výkony prinášajú lepšiu prehľadnosť pri disekcii a separácii tkaniva, lepšiu kontrolu krvácania, jemnejšie pohyby pri najdelikátnejších častiach výkonov, akým je napríklad chirurgické šitie. V neposlednom rade tento systém umožňuje operovať s extrémnou presnosťou na veľmi malom priestore," uviedol primár centrálnych operačných sál Andrej Skvašík.

Doplnil, že doposiaľ systém v ÚVN využili napríklad pri operáciách žlčníka, slabinových prietrží či hernii prednej brušnej steny.

Priemer otvoru, cez ktorý operačný lekár získa prístup do vnútra tela pacienta, predstavuje približne veľkosť hrášku. "Zakúpenie a pravidelné používanie tohto prístroja považujeme za zásadný krok vpred v operatíve, nielen pre všeobecnú chirurgiu, ale aj pre jednotlivé subšpecializácie," vyzdvihol prednosta chirurgickej kliniky v ÚVN Marián Duffek.

V súčasnosti sú v ružomberskej vojenskej nemocnici zaškolené dva chirurgické tímy - štyria atestovaní chirurgovia a štyri inštrumentárky. Hovorkyňa podotkla, že po rozšírení spektra výkonov a zaškolení ďalších tímov sa táto metóda stane stabilnou súčasťou operatívy v ÚVN.
 

Vyberte región